Öncelikle belirtelim ki, oturarak küçük abdest bozmak, gerek temizlik, gerekse sağlık bakımından daha uygundur. Çünkü ayakta küçük abdest bozma durumunda üzerine pislik sıçrayabilir. Bunun için bir mazeret yokken ayakta bevletmek/küçük abdest bozmak tenzihen mekruhtur. Tenzihen mekruh ise; yapılmaması yapılmasından daha iyi olmakla beraber yapılması hoş görülmeyen fiili işlemektir. Tenzihen mekruh’un hükmü, helâle yakın olup, Hz. Allah (c.c.) rızası için terk eden sevap /Hz. Allah (c.c.) tarafından verilecek mükâfatı kazanır. Tenzihen mekruhu işlemek-yapmak ise âhirette ceza/azabı gerektirmez. Kısacası; kişi eğer sidiğin üzerine sıçramayacağından emin olursa ayakta durup bevletmek/küçük abdest bozmak ta dinen bir sakınca yoktur. Hastalık gibi zaruri durumlarda ayakta küçük abdest bozma hususunda zaten dinen hiçbir sakmca yoktur. Peygamberimiz (s.a.v) Efendimiz’in çoğu zaman oturarak bazen de ayakta bevlettiği tesbit edilmiştir. Hz. Huzeyfe (r.a.) şöyle demiştir: “Resûluüah (s.a.v.) bir kavmin çöplüğüne kadar gitti ve ayakta durup bevletti…” Peygamberimiz (s.a.v.)’in ayakta bevletmesi bunun câiz (dini esaslara uygun ) olduğunu göstermek içindir.
Abdestli olarak tuvalete giren kişi küçük veya büyük abdest bozmadan geri çıksa abdesti bozulur mu?
Abdestli bir kimse def-i hacet/küçük veya büyük abdest bozmaksızın tuvalete girip çıkması onun abdestini bozmaz. Çünkü abdestin bozulması, ancak vücuttan yel, kan, sarı su, vb. idrar, dışkı gibi- bir şey çıkmasıyla bozulur.
Tuvalette konuşmakta dinen bir sakınca var mıdır?
Tuvalete konuşmak câiz olmakla (yapılmasında dini bakımdan bir sakınca/yasak- engel bulunmamakla ) birlikte edebe aykırı bir davranıştır. Bu sebeple bir zaruret olmadıkça konuşmamak İslâm’i terbiye gereğidir. Çünkü orası sohbet yeri değildir. Ancak ibrikte su veya silinmek için kağıt, bez v.b. istemek gibi zaruret olması halinde ise konuşmakta dinen bir sakınca yoktur.
Tuvalette abdest ve gusül abdesti alınabilir mi?
Temiz bir yerde abdest alma imkânı bulunmadığı zaman, tuvalet gibi temiz olmayan yerlerde abdest almanın dinen bir sakıncası yoktur. Ancak buraları temiz olmadığı için dua okunmaz. Ayrıca gusül abdestinde mühim olan yıkanmanın tam olmasıdır. Bu sebeple yıkanma yerinin tuvalet olması da gusül abdestine engel teşkil etmez. Olsa olsa tuvalette zeminin kirli olması akla gelebilir. Bu da sıçradığı sanılan kirli sular en sonunda tekrar yıkanarak temizlenir ve şüpheye sebep kalmaz.